Ruh sağlığında erken teşhis önemli
(İHA) - Amasya Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Şube Müdürlüğü tarafından il genelinde yapılan çalışmalarda, Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'nde tedavisini olduktan sonra evine gönderilen hastaların ilaçlarını kullanıp kullanmadıkları sağlık görevlileri tarafından kontrol ediliyor.
Ruh sağlığı bozukluğunun toplumda utanılacak bir hastalık olarak görüldüğünü belirten ve aslında utanılacak bir hastalık olmadığını, diğer hastalıklar gibi tedavi edildiğinde kişinin normal sağlığına kavuştuğunu belirten Sağlık Müdürlüğü Ruh Sağlığı Şube Müdür Vekili Sevgi Odabaşı, "Bu hastalığın teşhisi ne kadar erken konulursa tedavisi o kadar çabuk olur" dedi.
Hastalığın teşhisini psikiyatrın koyduğunu, ağır vakaların Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne sevk edildiklerini belirten Ruh Sağlığı Şube Müdür Vekili Sevgi Odabaşı, "Zarar verebilecek kadar ağır olan hastalar köyde jandarma, kentte polis ve doktor kontrolünde ambulans ile Samsun Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi'ne gönderiliyor. Hasta burada tedavisini olduktan sonra tekrar evine gönderiliyor. Bağlı bulunduğu sağlık kuruluşu tarafından hastanın ilaçlarını alıp almadığı sürekli takip ediliyor" diye konuştu.
2006 yılında 32 kişinin teşhis edildiğini belirten Sevgi Odabaşı, bu sayının içerisinde alkol bağımlılarının, depresif hastaların, şizofren ve obsesif hastaların olduğunu ifade ederek, toplamda 410 kayıtlı hastalarının bulunduğunu söyledi. İntihar girişiminde psikososyal destek programı uygulamasından bahseden Odabaşı, "İntihar girişiminde bulunan ve acil servise getirilen kişinin tıbbi tedavisinin yapılamasından sonra görevli doktor tarafından acilden alınarak evine götürülüyor ve bu kişinin bir daha intihar girişiminde bulunmaması için belli aralıklarla düzenlenen seanslarla görüşmeler yapıyor. Bu görüşmeler kişinin bir daha tekrarlamayacağına kanaat getirilene kadar devam ediyor" şeklinde konuştu.
Ayrıca 2006 yılı içerisinde 174 kişinin intihar girişiminde bulunduğu ve tıbbi tedavi gördüğü bildirildi.
|