PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Hangi ot ve baharat hangi balığa yakışır


Boromir
31.Mayıs.2019, 03:32
<div id="post_message_2269017"><blockquote class="postcontent restore "><b><font color="darkred">Hangi Ot ve Baharat / Hangi Balığa Yakışır<br /><br />Baharatların büyük bir kısmının üretim yeri ırak doğudur. Çin’de, Hindistan’da ve Güneydoğu Asya’da üretilen baharatlar uzun yıllar boyu &quot;İpek Yolu&quot; diye bildiğimiz, ülkemizden geçen ticaret yolu ile ve kervanlarla Avrupa’ya taşınmıştır. Bu transit ticaret nedeniyle ülkemiz insanı da baharatlarla tanışmış ve bunları, uzakdoğu kadar olmasa bile oldukça yaygın biçimde kullanmaya başlamıştır. <br /><br />Bu otların bir kısmı ülkemizde üretilmekte, bir kısmı ise ithal edilmektedir. Otlar da baharatlarla beraber yemeklerimizi tatlandırmakta kullanılmaktadır. Aynı şekilde ot ve baharatlar balık ve sair deniz ürünleri yemeklerinde de kullanılmaktadır. Bu nedenle ot ve baharatların kısa tanımları ile kullanıldığı deniz yemeklerini aşağıda sunmaya çalışacağız.<br /><br />Burada yalnız Türk mutfağındaki değil, bulabildiğimiz kadarıyla bütün Dünya mutfaklarındaki kullanımlarına özen göstereceğiz.</font><font color="black"><br /><br />Fesleğen</font></b><br /><font color="black"><b>Yengeç, ıstakoz ve karides gibi kabuklu deniz ürünlerinden yapılan yemeklerde. <br /><br />Defne yaprağı</b><br /></font><font color="black"><b>Bilumum balık buğulamalarında, haşlamalarda, balık şişte <br /><br />Kebabiye</b><br /></font><font color="black"><b>Buğulama, haşlama ve dolmalarda <br /><br />Zencefil</b><br /></font><font color="black"><b>Şark usulü bütün balık yemeklerinde, kavurmalarda, ıstakozda, sos yapımında, midyede <br /><br />Köri</b><br /></font><font color="black"><b>Uzakdoğu balık yemeklerinde, zencefile alternatif olarak (zaten içinde zencefil vardır) <br /><br />Mercanköşk (zor bulunuyor)</b><br /></font><font color="black"><b>Balık yanında sunulan tereyağında, soslarda ve dolmalarda <br /><br />Hardal</b><br /></font><font color="black"><b>Toz halinde güveçlerde, yapılmış olarak yengeçle <br /><br />Muskat</b><br /></font><font color="black"><b>Yengeç ve ıstakozla <br /><br />Nane</b><br /></font><font color="black"><b>Balık ızgaralarda, balık çorbasında, jumbo karides tavada <br /><br />Paprika</b><br /></font><font color="black"><b>Dolma ve güveçlerde <br /><br />Maydanoz</b><br /></font><font color="black"><b>Balık yanında sunulan tereyağında,soslarda (özellikle limon sosunda), dolmalarda <br /><br />Karabiber-beyaz karabiber (tane ve toz)</b><br /></font><font color="black"><b>Bütün balık ve deniz ürünü yemeklerinde marine etmek ve tadlandırmak için <br /><br />Kırmızı biber (toz veya pul)<br />Buğulama ve haşlamalarda, çorbalarda, güveçlerde <br /><br />Adaçayı</b><br /></font><font color="black"><b>Dolma ve güveçlerde <br /><br />Kekik</b><br /></font><font color="black"><b>A.B.D.’de bütün deniz ürünleri ile beraber <br /><br />Tarhun</b><br /></font><font color="black"><b>Fırın ve soslu balık yemeklerinde <br /><br />Biberiye</b><br /></font><font color="black"><b>Tadı nispeten yavan olan balıkların fırın, soslu fırın, kavurma ve yahnilerinde <br /><br />Sarmısak</b><br /></font><font color="black"><b>Buğulamalarda, soslarda, kavurmalarda, çorbalarda, zeytinyağlı soslarda <br /><br />Ceviz</b><br /></font><font color="black"><b>Tarator ve benzeri soslarda <br /><br />Badem</b><br /></font><font color="black"><b>Cevizin kullanıldığı yerlerde alternatif olarak <br /><br />Kapari</b><br /><b>Turşu halinde buğulamalarda</b></font>