Boromir
31.Mayıs.2019, 03:32
<div id="post_message_2333812"><blockquote class="postcontent restore "><div style="text-align: center;"><b>ACILI KARIŞIK SALATA (İZMİR)</b></div> <br /><div style="text-align: center;"><b><font color="red">Malzemeler:</font></b></div> <br /> <br /><div style="text-align: center;"><font color="darkred"><b>Marul 1 adet</b></font><br /><b><font color="darkred">Ton balığı konservesi 1 kutu</font></b><br /><b><font color="darkred">Çiftlik mantarı 250 gr.</font></b><br /><b><font color="darkred">Karides 200 gr.</font></b><br /><b><font color="darkred">Domates 500 gr.</font></b><br /><b><font color="darkred">Mayonez 1 kavanoz</font></b><br /><b><font color="darkred">Katı yumurta 3 adet</font></b><br /><b><font color="darkred">Pul biber 1 çorba kaşığı </font></b><br /><b><font color="darkred">Zeytinyağı 2 çorba kaşıği</font></b><br /><b><font color="darkred">Karabiber</font></b><br /><b><font color="darkred">Sirke 1 çorba kaşığı</font></b><br /><b><font color="darkred">Tuz</font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><b><font color="darkred">YAPILIŞI:</font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><b><font color="darkred">Karidesler kuru soğan kabukları konmuş tuzlu suda haşlanır. Çiftlik mantarları kökleri kesilerek tuzlu suda haşlanır. Mantarlar ince ince doğranır, derin bir kapta bir tane limon suyuyla karıştırılır. Marul yaprakları yıkandıktan sonra ince ince doğranır. Ton balığı konservesi küçük küçük doğranır. Hazır mayonezle pulbiber karıştırılır. Yumurtalar hariç bütün malzeme büyük bir kapta karıştırılır, zeytinyağı, sirke dökülür, tuz, biber ekilir, karıştırılır. Yumurtayla süslenip servis yapılır.</font></b></div><br /><br /> <br /> <br /><div style="text-align: center;"><font color="black"><b>AFYON SALATASI - AFİYAN SALATASI (AFYONKARAHİSAR)</b></font></div> <br /><div style="text-align: center;"><font color="red"><b>Malzemeler:</b></font></div> <br /><div style="text-align: center;"><b><font color="green">Taze afyon (afiyan) 1 kg. Limon 1 tane </font></b><br /><b><font color="green">İri domates 2 tane Tuz 1 tatlı kaşığı </font></b><br /><b><font color="green">Yeşil soğan 250 gr. Zeytinyağı 2 çorba kaşığı </font></b><br /><b><font color="green">Maydanoz 1 demet</font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><b><font color="green"><u>YAPILIŞI:</u></font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><b><font color="green">Bütün sebzeler bol su ile iyice yıkanır. Afyon (afiyan), yeşil soğan, domates ve maydanoz ince ince doğranır. Doğranan sebzeler bir kap içerisinde karıştırılır. Başka bir kap içerisinde limon suyu, tuz ve zeytinyağı, çatal ile iyice karıştırılıp beyazlatılır. Hazırlanan sos, salata servis yapılcağı vakit üzerine gezdirilir ve karıştırılır.</font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><font color="red"><b><u>ANTALYA PİYAZI (ANTALYA)</u></b></font></div> <br /><div style="text-align: center;"><font color="black"><b>Malzemeler:</b></font></div> <br /><div style="text-align: center;"><b><font color="blue">Kuru fasulye 2 su bardağı Sarmısak (ezilmiş) 4 diş </font></b><br /><b><font color="blue">Tahin 2-3 çorba kaşığı Limon 2 tane </font></b><br /><b><font color="blue">Sirke 2 çorba kaşığı Zeytinyağı 2 kahve fincanı </font></b><br /><b><font color="blue">Tuz 2 tatlı kaşığı Haşlanmış yumurta 2 tane </font></b><br /><b><font color="blue">Taze soğan (kıyılmış) 1 demet Maydanoz 1/2 demet </font></b><br /><b><font color="blue">Pul biber 2 tatlı kaşığı Domates 2 tane </font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><b><font color="blue"><font color="red">YAPILIŞI:</font></font></b></div><font color="blue"><br /> <br /><div style="text-align: center;"><b>Fasulyeleri akşamdan sabaha tuzlu su içinde bekletiniz. Şişsinler. Fasulyelerin çok beklemeden pişmesini istiyorsanız tuzlu bol su içinde beş dakika kaynatınız. Kaynama suyunun içinde 1 saat bekletiniz. Şişmiş fasulyeleri orta ateşte tuzlu bol su içinde yaklaşık 20 - 25 dakika ön haşlamaya tabi tutunuz. Haşlama suyunu dökünüz. Yıkayıp yine tencereye koyunuz. Fasulyeleri ikinci kez, yarık yarık olup iyice pişinceye, tencerede çok az haşlama suyu kalıncaya kadar haşlayın ve soğumaya bırakın. Pişmiş fasulyelerden 2 ile 3 çorba kaşığı kadarını alın. Çukur bir kaba koyun. Çatalla iyice ezin ve üzerine sarmısak dişlerini, tahini, limon suyunu, sirkeyi, tuzu, zeytinyağını katın. Tüm malzemeleri güzelce karıştırıp tenceredeki fasulyelerin üzerine döküp harmanlayın. Tenceredeki fasulyeleri çukurca bir servis tabağına aktarın. Üzerine kıyılmış taze soğan ve maydanozu, pul biberi katıp karıştırın. Domates dilimleri, ikiye bölünmüş haşlanmış yumurta ile süsleyip servis yapın.</b></div></font> <br /><div style="text-align: center;"><font color="red"><b><u>ANTEP SALATASI (GAZİANTEP)</u></b></font></div> <br /><div style="text-align: center;"><font color="black"><b>Malzemeler:</b></font></div> <br /><div style="text-align: center;"><font color="indigo"><b>Domates 5 tane Salatalık turşusu 1 tane </b></font><br /><b><font color="indigo">Kuru soğan 3 tane Pulbiber </font></b><br /><b><font color="indigo">Sarmısak 1 baş Kuru nane </font></b><br /><b><font color="indigo">Sumak ekşisi Yeşil biber 3 tane </font></b><br /><b><font color="indigo">Nar pekmezi Limon 1 tane </font></b><br /><b><font color="indigo">Tuz </font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><b><font color="indigo">YAPILIŞI:</font></b><br /><b><font color="indigo">Domates, kuru soğan, sarmısak, yeşil biber ince ince kıyılır. Maydanoz doğranır. İçine tuz, limon, biber, nane, sumak ekşisi, nar pekmezi ek edilir ve servise sunulur.</font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><font color="red"><b><u>AVRAT SALATASI (GAZİANTEP)</u></b></font></div> <br /><div style="text-align: center;"><font color="black"><b>Malzemeler:</b></font></div> <br /><div style="text-align: center;"><font color="seagreen"><b>Sarmısak 2 diş Yeşil biber 2 tane </b></font><br /><b><font color="seagreen">Kurusoğan 1 tane Limon 2 tane </font></b><br /><b><font color="seagreen">Maydanoz 1/2 demet Pul biber 1 çay kaşığı </font></b><br /><b><font color="seagreen">Domates 1 tane Tuz Yeteri kadar </font></b><br /><b><font color="seagreen">Kuru nane 1 tatlı kaşığı Nar ekşisi 1 çorba kaşığı </font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><b><font color="seagreen"><u>YAPILIŞI:</u></font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><b><font color="seagreen">Domates, soğan, biber ve sarmısağı çok ince kuş gözü büyüklüğünde kıyarak harmanlayın. 2 limonun suyunu sıkarak bir o kadar da su koyarak kıyılmış malzemelere karıştırın. Naneyi de katın, tuz, biber ve nar ekşisini de ekleyip servis yapın.</font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><font color="red"><b><u>BABAGANNÜÇ (ADANA)</u></b></font></div> <br /><div style="text-align: center;"><font color="black"><b>Malzemeler:</b></font></div> <br /><div style="text-align: center;"><font color="darkolivegreen"><b>İri patlıcan 4 tane Domates 1 tane </b></font><br /><b><font color="darkolivegreen">Soğan 2 baş Limon suyu 1 tane </font></b><br /><b><font color="darkolivegreen">Salça 1 çorba kaşığı Toz biber Yeterince </font></b><br /><b><font color="darkolivegreen">Yağ 1 kaşık Tuz Yeterince </font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><b><font color="darkolivegreen">YAPILIŞI:</font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><b><font color="darkolivegreen">Patlıcanlar közde iyice pişirildikten sonra soyulur. Halka şeklinde doğranan soğan, yağ ve salça ile kavrulur. Başka bir kapta dövülen patlıcan da bu karışıma eklenerek bir müddet daha kavrulur. Ateşten indirilen bu karışımın üzerine ince doğranmış domates, baharatlar ve limon suyu ek edilerek servis yapılır.</font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><font color="red"><b><u>BARTAVİT - BARTAFİT (ADANA)</u></b></font></div> <br /><div style="text-align: center;"><font color="black"><b>Malzemeler:</b></font></div> <br /> <br /><div style="text-align: center;"><b><font color="darkslategray">Tahin 200 gr. Tereyağı 1 çorba kaşığı </font></b><br /><b><font color="darkslategray">Sarmısak 5-6 tane Tuz Yeterince </font></b><br /><b><font color="darkslategray">Limon suyu 1 tane Kekik Yeterince </font></b><br /><b><font color="darkslategray">Ekmek 1/2 Kırmızı biber Yeterince </font></b><br /><b><font color="darkslategray">Pul biber Yeterince Önceden kalan kuru fasulye yemeği</font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><b><font color="darkslategray">YAPILIŞI:</font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><b><font color="darkslategray">Tahin ile limon suyu karıştırılarak içerisine dövülmüş sarmısak, kırmızı biber ve kekik ek edilir. Daha sonra ekmekler küçük küçük doğranarak tabaklara yerleştirilerek kuru fasulye yemeği ile ıslatılır. Üzerine tahinli malzeme dökülüp, kızdırılmış tereyağı, pul biber ve kekikle servis yapılır.</font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><font color="red"><b><u>BAT (TOKAT)</u></b></font></div> <br /><div style="text-align: center;"><font color="black"><b>Malzemeler:</b></font></div> <br /><div style="text-align: center;"><font color="darkorange"><b>Yeşil mercimek 1 1/4 su bardağı Maydanoz 1/2 bağ </b></font><br /><b><font color="darkorange">İnce bulgur 1/8 su bardağı Dereotu 1/2 bağ </font></b><br /><b><font color="darkorange">Ceviz içi 1,5 su bardağı Reyhan 1/2 bağ </font></b><br /><b><font color="darkorange">Sivribiber 2 tane Nane 1/2 bağ </font></b><br /><b><font color="darkorange">Domates 1 tane Pulbiber 1/2 çorba kaşığı </font></b><br /><b><font color="darkorange">Domates salçası 2 çorba kaşığı Tuz </font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><b><font color="darkorange">YAPILIŞI:</font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><b><font color="darkorange">Mercimeği yıkayıp süzdürün. Tencereye koyun, 2,5 su bardağı su içinde bir taşım kaynatıp köpüğünü alın. Ateşi kısıp mercimekleri yumuşayıncaya kadar haşlayın. İçine bulguru katıp, karıştırarak soğumaya bırakın. Koz içini robottan hafif irice çekin. Biberlerin saplarıyla tohumlarını temizleyin. Biberleri ve taze otları ince ince kıyın. Domatesleri küçük küpler halinde doğrayın. Soğuyan mercimeğin içine salçayı, tuzu, biberi, soğanları, domatesleri ve yeşillikleri katıp, iyice karıştırın. Koz içini serpip karıştırarak haşlanmış asma yaprağı eşliğinde servis yapın.</font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><font color="red"><b><u>BEYAZ PEYNİRLİ PATLICAN SALATASI (İZMİR)</u></b></font></div> <br /><div style="text-align: center;"><font color="black"><b>Malzemeler:</b></font></div> <br /><div style="text-align: center;"><font color="indigo"><b>Beyaz peynir 500 gr. Salatalık Orta büyüklükte </b></font><br /><b><font color="indigo">Patlıcan 1 kg. Domates 2 tane </font></b><br /><b><font color="indigo">Maydanoz 1 demet Biber 2 tane </font></b><br /><b><font color="indigo">Zeytinyağı 1/2 bardak Limon suyu 1 tane </font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><b><font color="indigo">YAPILIŞI:</font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><b><font color="indigo">Peynir püre haline getirilir. Limon suyunun yarısı ile zeytinyağı karıştırılarak çatalla çırıpılır ve püre halinde peynire katılır. Patlıcanlar kor ateşte kabukları kavruluncuya kadar pişirilir ve kabukları soyulduktan sonra sapları kesilir. Ayıklanmış patlıcan limon suyuyla ıslatıldıktan sonra ince ince doğranır ve havanda ezilerek macun haline getirilir. Sonra peynirin içine dökülerek iyice çırıpılır ve birbirine yedirilir. Servis tabağına boşaltıp üzerine domates ve biber dilimleri ve maydanoz yapraklarıyla süslenerek servis yapılır.</font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><font color="red"><b><u>BEYİN EZME SALATASI (İZMİR)</u></b></font></div> <br /><div style="text-align: center;"><font color="black"><b>Malzemeler:</b></font></div> <br /> <br /><div style="text-align: center;"><b><font color="seagreen">Dana beyni 1 tane Zeytinyağı 1/2 fincan </font></b><br /><b><font color="seagreen">Yumurta 1 tane Kırmızıbiber </font></b><br /><b><font color="seagreen">Limon suyu 1/2 tane Tuz </font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><b><font color="seagreen">YAPILIŞI:</font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><b><font color="seagreen">Haşlanmış ve zarı çıkarılmış beyin bir havanda yumurtanın sarısı, kırmızı biber, tuzu da katılarak iyice dövülür. Bu ezme yayvan bir kaba konarak limon suyu da katılarak iyice karıştırılır. Kaymak gibi olunca yumurta akları üzerine ufalanır ve servis yapılır.</font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><font color="red"><b><u>BOSTANA (URFA)</u></b></font></div> <br /><div style="text-align: center;"><font color="black"><b>Malzemeler:</b></font></div> <br /> <br /><div style="text-align: center;"><b>İri domates 3 tane Salatalık 1 tane </b><br /><b>Soğan 1 tane Maydanoz (kıyılmış) 2 çorba kaşığı </b><br /><b>Semizotu (kıyılmış) 2 çorba kaşığı Nane (kıyılmış) 1 çorba kaşığı </b><br /><b>Nar pekmezi 1 tatlı kaşığı veya Taze ekşi nar suyu 1/2 su bardağı </b><br /><b>Tuz Yeteri kadar Kırmızı biber Yeteri kadar</b></div> <br /><div style="text-align: center;"><b><font color="black">YAPILIŞI:</font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><b>Bütün sebzeleri olabildiğince, keskin bir bıçakla, ince ince küçücük doğrayın. Tuz, biber ve nar pekmezi ile karıştırın. Buzdolabında soğuttuktan sonra ikram edin.</b></div> <br /><div style="text-align: center;"><font color="red"><b><u>CEVİZLİ SALATA (ARTVİN)</u></b></font></div> <br /><div style="text-align: center;"><font color="black"><b>Malzemeler:</b></font></div> <br /><div style="text-align: center;"><font color="purple"><b>Salatalık 5 tane Sirke 5 çorba kaşığı </b></font><br /><b><font color="purple">Ceviz içi 1 su bardağı Tuz </font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><b><font color="purple">YAPILIŞI:</font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><b><font color="purple">Ceviz içini robottan geçirerek ya da havanda döverek ince çekilmiş duruma getirin. Salatalıkları, kabuklarını soyup, rendenin iri tarafıyla rendeleyin. Rendelenmiş salatalıkları cevizle karıştırın. Tuzlayıp, sirkeyi koyun. İyice karıştırarak bir tabağa aktarıp servis yapın.</font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><font color="red"><b><u>CEVİZLİ TARATOR (İZMİR)</u></b></font></div> <br /><div style="text-align: center;"><font color="black"><b>Malzemeler:</b></font></div> <br /><div style="text-align: center;"><font color="teal"><b>Ekmek içi 2 dilim Sirke </b></font><br /><b><font color="teal">Ceviz içi Sarmısak </font></b><br /><b><font color="teal">Zeytinyağı </font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><b><font color="teal">YAPILIŞI:</font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><b><font color="teal">Ceviz içi iyice dövülür. Suda ıslatılmış ekmek içleri sıkılarak suyu çıkarılır. Sonra bir peçete içinde yoğurulur. Sonra koz içiyle karıştırılır ve havanda dövülür, bu arada 5-6 damla sirke, damla damla yağ katılarak iyice yedirilir. Sonra yeteri kadar tuz katılır ve iyice karıştırılır.</font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><font color="red"><b><u>ÇOBAN SALATASI (ERZURUM)</u></b></font></div> <br /><div style="text-align: center;"><font color="black"><b>Malzemeler:</b></font></div> <br /><div style="text-align: center;"><font color="royalblue"><b>Domates 2 tane Maydanoz Yarım demet </b></font><br /><b><font color="royalblue">Soğan 1 tane Zeytinyağı </font></b><br /><b><font color="royalblue">Yeşil biber 4 tane Limon </font></b><br /><b><font color="royalblue">Salatalık 2 tane Tuz </font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><b><font color="royalblue">YAPILIŞI:</font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><b><font color="royalblue">Soğan ince yarım halkalara doğranır, tuzla ovularak diriliği ve acısı çıkarılır. Yıkanarak servis tabağına konur. Domatesler doğranarak soğanların üzerine konur. Salatalıkların kabukları soyularak doğranır ve üzerine konur. Maydanozları da doğrayıp üzerlerine serpiştirilir ve zeytinyağı, limon ve tuz konarak karıştırılır ve servis yapılır.</font></b></div>