PDA

Orijinalini görmek için tıklayınız : Tazesi nasıl anlaşılır? et, balık, yumurta,süt


Boromir
31.Mayıs.2019, 03:32
<div id="post_message_2318744"><blockquote class="postcontent restore "><div style="text-align: center;"><b><font color=red>[Linkleri Görebilmek için ÜYE Olmalısınız!<a href="register.php">Hemen ÜYE OL!</a>]</font></b></div> <br /><div style="text-align: center;"><i><b><font color="purple">Hazır kıymadan kaçınmak gerekir</font> </b></i></div> <br /><div style="text-align: center;"><i><b>Etin iyisini kötüsünü herkes anlayamaz. Bundan dolayı, bildik, denenmiş bir kasaptan et almak tercih edilmeli. Yine de, taze etin parlak olacağını, kötü kokmayacağını bilmekte fayda var. Ayrıca, etin dokusu ne kadar ince ise, o kadar kaliteli olduğu anlaşılır. Bir de ette yağ lifleri (sinir lifleri ile karıştırılmamalı) görülmeli. Rasgele et almanın en büyük riski hazır kıymadadır. Hazır kıymanın içine ne koyulduğu anlaşılmaz. Kafa eti, yürek, ciğer gibi sakatat koyulmuş olabilir. Kıymayı kasaptan göz önünde çektirerek almakta her vakit fayda vardır. Bazı etler buzhanede uzun süre dondurulmuş olarak saklandıktan sonra piyasaya sürülmüş olabilir. </b></i><br /><i><b>Buzhaneden çıkarılıp çözdürülen etlerin yine buzlukta saklanması, içindeki toksinlerin üremesini kolaylaştırır. Bundan dolayı dondurulmamış etler tercih edilmeli. Etin dondurulmuş olup olmadığı, satın alınmasından önce öğrenilemezse, evde bir tabağa koyulup bekletilmesi halinde anlaşılır.</b></i><br /><i><b>Et, bir tabağa koyulup bekletildiğinde çok kan bırakırsa, dondurulduktan sonra çözülmüş demektir. Elbette, her şeyden önce etin damgalı olmasına dikkat edilmeli. Marketlerin et reyonlarında satılan paketlenmiş etlerde de, paketin üzerinde etin gramajı, yağ oranı, kemikli olup olmadığı, hazırlanma tarihi, son kullanma tarihi ve fiyatının açıkça belirtilmiş olmasına dikkat etmek, bilinçli tüketici davranışı sayılır. </b></i></div> <br /><div style="text-align: center;"><i><b><font color="purple">Balığın gözleri yalan söylemez </font></b></i></div> <br /><div style="text-align: center;"><i><b>Balığın tazesi gözünden anlaşılır. Taze balığın gözleri canlı ve siyah, göz bebekleri dışa doğru bombeli olur. Oysa, bayat balığın gözleri mat ve donuk, göz bebekleri çöküktür. Balığın taze olup olmadığı etine dokunarak ve solungaçlarına bakılarak da anlaşılabilir. Taze balığın eti sert, derisi kaygan ve parlak bir koruyucu tabaka ile kaplı olur. (Bu koruyucu tabaka, balığın pişirileceği zamana kadar temizlenmemeli.) Bayat balığın ise eti yumuşak, derisi kurudur. Solungaçlar kırmızı ise, balık tazedir. Bayat balığın solungaçları kiremit renginde olur. Büyük balık dilimlerinin taze olup olmadıklarını anlamak için, omurgaya yakın etin rengine bakılır. Dilimin dış taraflarına doğru renk koyulaşmışsa, balığın tazeliği geçmiş demektir. Buzhanede bekletilmiş balıklar tüketiciyi aldatabilir. Bunların da eti serttir. Ama, balığın gözleri yalan söylemez. Eti katı olsa da, balığın gözleri çökükse, buzhanede bekletilmiş olduğu anlaşılır. Bazı seyyar balıkçılar kovaya, leğene bayat balıkları doldurup birkaç adet de canlı balık atarlar; canlı balıklar devinim edip suyu dalgalandırınca, bütün balıklar canlı gibi görünür. Buna aldanmamalı... </b></i></div> <br /><div style="text-align: center;"><i><b><font color="purple">Yumurta ışığa tutulunca...</font> </b></i></div> <br /><div style="text-align: center;"><i><b>Yumurtanın ucunda bir hava boşluğu vardır. Yumurta ışığa tutulunca bu boşluk görülür. Boşluk büyükse, yumurta bayat demektir. Ayrıca, yumurta ele alındığında çok hafif gelmemeli; sallandığında ses çıkmamalı; üzerindeki z***ımsı madde kaybolmamış olmalı. Yumurta tuzlu su dolu bir kaba atılarak da test edilebilir. Yumurta dibe çökerse, çok tazedir. Rafadan olarak yenebilir. Yumurta suyun ortalarında kalırsa, çok bayat değildir. Ancak yağda pişirilerek yenebilir. Yumurta suyun yüzünde kalırsa, yapılacak iş onu çöpe atmaktır. </b></i></div> <br /><div style="text-align: center;"><i><b><font color="purple">Tavuk kemikleri işe yarar</font> </b></i></div> <br /><div style="text-align: center;"><i><b>Açıkta satılan tavuk etlerinin taze olup olmadığını anlamak pek zor değildir. Taze tavuğun derisi nemli ve açık renkte olur. Göğüs eti dolgun ve göğüs kemiği ucu esnektir. Bayat tavuğun eti gevşek, pelte gibi olur. Tavuk eti parçaları derisi soyulmuş olarak paketlenmiş ise, daha önce dondurulup çözdürülmüş olabilir. Dondurulduktan sonra çözülüp buzdolabında saklanan tavuk etinde kolayca toksinler ürer. Böyle paketlerde tavuk etinin su bırakmış olması uyarıcı bir işarettir. Asla ambalajı içinde su birikmiş tavuklar satın alınmamalı. Ayıklanmış tavuk kemikleri tavuk suyu hazırlamak için müsait bir malzemedir. Bu kemikleri, soğan, defne yaprağı ve karabiber ile kaynatarak konsantre tavuk suyu elde etmek mümkündür. Tavuk suyu, soğutulduktan sonra küçük yoğurt kapları içinde derin dondurucuda saklanabilir. </b></i></div> <br /><div style="text-align: center;"><i><b><font color="purple">Hileli süt iğne ucunda belli olur </font></b></i></div> <br /><div style="text-align: center;"><i><b>Pastörize şişelenmiş veya kutulanmış sütün üretim tarihi ile satın alındığı tarih ayni olmalı. Şişenin kapağı açılmamış, kutu bozulmamış olmalı. Dayanıklı uzun ömürlü kutulanmış sütün imalat tarihi üzerinden üç aydan çok vakit geçmiş olmamalı. Tabiî ki, kutuda çatlak, yarık bulunmamalı. Açık olarak satın alınan süte su katılıp katılmadığını anlamak için çok kolay bir test usulü var... Bir yorgan iğnesinin ucu iyice temizlenip süte batırılır. Sonra iğne yatay olarak tutulup ucuna bakılır. İğnenin ucunda süt damlası kalmışsa, süt saf demektir. Aksi takdirde süte su katılmış demektir.</b></i></div>