![]() |
![]() |
#1
|
|||
|
|||
![]()
Çukurova Üniversitesi (Ç.Ü) Tıp Fakültesi Çocuk Acil Tıp Birimi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hayri Levent Yılmaz, bebekte tatma duyusunun erken geliştiğini, dolayısıyla hazırlanan mamanın bebeğin ağız tadına uyumlu olması gerektiğini belirtti.
Bebeğin sevmediği mamayı bir süre vermekten vazgeçip sonra tekrar vermenin, mücadele edip zorla yedirmekten daha iyi sonuç vereceğini ifade eden Doç. Dr. Hayri Levent Yılmaz, mamanın ılık olmasının da büyük önem taşıdığına işaret etti. EK BESİNLERE BAŞLARKEN Yılmaz, bebeklerde ek besine başlarken annelerin çok dikkatli olması gerektiğini belirterek, şöyle konuştu: ?İlk kez denenen bir besin, başlangıçta 2-3 çay kaşığı verilip, alerji belirtileri olup olmadığını kontrol edilir. 15-20 gün içinde herhangi bir alerji belirtisi görülmezse denenen besin bundan sonra rahatlıkla verilebilir.? Bebeklerde ilk kez denenecek meyvelerin portakal, mandalina, limon, sebzenin de lahana, patlıcan, pırasa, maydanoz, kereviz, karnabahar, pancar ve ıspanak olmamasına özen gösterilmesi gerektiğine işaret eden Yılmaz, verilecek sebze ve meyvelerin taze ve olgun olmasına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Yılmaz, nişastanın ve süzme yoğurdun bebeğe hiçbir faydasının olmadığını ifade ederek bebeklerde karbonhidrat ihtiyacının pirinç ve buğday unlarıyla giderilebileceğini söyledi. Hazırlanan yiyeceklerin mikroplardan iyice arındırılmasına ve mama kaplarının temiz tutulmasına dikkat edilmesinin önemine değinen Yılmaz, şunları kaydetti: ?Ek besin olarak hazırlanan mamalar, biberonla verilmekten çok kaşıkla verilmeli. Çocuk hasta iken yeni besinlere başlamak doğru değildir. Sevdiği ya da kolayca aldığı besinleri vermek daha uygundur.? |