Forumsitesi.Org     aktuel  

Geri Git   Forumsitesi.Org > >
Yardım Topluluk Ajanda Bugünki Mesajlar Ara

Diziler Eski ve yeni tüm yerli dizileri ücretsiz ve online full HD seyredin


Cevapla
 
Seçenekler Stil
  #1  
Alt 15.Temmuz.2019, 19:29
lafonten lafonten isimli Üye şimdilik offline konumundadır
Senior Member
 
Üyelik tarihi: 23.Mayıs.2019
Mesajlar: 153
Standart Hangisi Daha Sağlıklı? Çiğ mi, Yoksa Pişmiş mi?

Hangisi Daha Sağlıklı? Çiğ mi, Yoksa Pişmiş mi?

Haşlanmış kabakta karaton maddesi etkili bir antioksidandır. Patatesin çok iyi pişirilmesi gerekir. Domates piştikçe yararı artar. Hangi besinlerin çiğ ya da pişmiş olarak tüketilmesi gerektiğini biliyormusunuz?

Çiğ meyve sebzelerin sağlığımız üzerindeki önemi, ilk kez 80?li yıllarda tıp gündemine oturdu. Yapılan son araştırmalarda ortaya çıkan bir gerçek şu ki, meyve ve sebzelerdeki bazı besinsel değerlerin etkisi, ısınma sonucunda artıyor. Örneğin domates, güçlü bir antioksidan olan ve kanser hücrelerini öldüren ?licopen? adlı bir madde içeriyor. Yüksek ısıya dayanıklı olan bu maddenin, ısı derecesi arttıkça gücü ve etkisi 3-4 kat artıyor. Uzmanların araştırmaslarına göre, yüksek ısıda uzun süre pişirilen domates salçası ve ketçap kanseri önlüyor.

Çiğ mi, pişmiş mi yiyelim?
Yapraklı sebzeleri çiğ ya da az su ile kısa sürede pişirerek yiyin. Köklü sebzeler ise iyi pişirilmeli aksi taktirde hazımsızlık yapabilir. Brokoli ve lahana gibi sebzeler uzun süre pişirilirse tadı bozulur. Orta boy bir kabak, çiğ ya da az pişmiş yenirtse yetişkin bir insanın günlük folik asit ihtiyacının %50?sini karşılar. Haşlanmış kabakta karoten maddesi etkili bir antioksidandır. Maydonoz ve biber zengin birer C vitamini kaynağı olduğu için çiğ yiyin. Patlıcan ve patates sinir sisteminin düzenli çalışmasını engelleyen bazı toksit maddeler içerir; ancak iyi pişirildikleri zaman bu maddeler etkisiz hale gelir. Özellikle patatesin çok iyi pişirilmesi gerekiyor. Fileto gibi kemiksiz etleri yüksek ateşte ve kısa sürede pişirin. Tavuk but orta ateşte veya fırında, tavuk göğüs eti uzun süre ve iyi pişirilmeli. Balığı haşlama, ızgara ya da buğlama olarak hazırlamanızda fayda var. Makarnayı çok pişirirseniz vitamin kaybına uğrar ve hazmetmesi güçleşir . Pilav ise uzun süre piştiği zaman nişasta ve vitamin değeri azalır. Yumurtayı en yararlı pişirme şekli ?rafadan?dır. Uzun süre pişirirseniz yumurta akında bulunan ?avidina? adlı madde, sarısında bulunan besinsel değerleri yok ediyor.

Gülen Şişli Dergisi
Alıntı ile Cevapla
Cevapla

Etiketler
Çiğ, daha, hangisi, pişmiş, sağlıklı, yoksa


Yetkileriniz
Konu Acma Yetkiniz Yok
Cevap Yazma Yetkiniz Yok
Eklenti Yükleme Yetkiniz Yok
Mesajınızı Değiştirme Yetkiniz Yok

BB kodu Açık
Smileler Açık
[IMG] Kodları Açık
HTML-Kodu Açık

Forum Jump


Tüm Zamanlar GMT +1 Olarak Ayarlanmış. Şuanki Zaman: 10:20.


Search Engine Optimisation provided by DragonByte SEO v2.0.36 (Lite) - vBulletin Mods & Addons Copyright © 2025 DragonByte Technologies Ltd.
Navbar with Avatar by Motorradforum